Raklapemelő típusok

Számtalan funkció és megoldás

Mindent a raklapemelőkről

Hogyan különböztessük meg őket, milyen főbb típusaik vannak? Kisraktár-technikai útmutató

A piac a raklapmozgatók és magasemelők széles skáláját fejlesztette ki. Nem csoda, hiszen minden egyes típus más-más funkciónak felel meg. Laikusok számára akár ugyan annak az eszköznek felelnek meg, mégis céljuk és használati helyük és értékük különbözik egymástól.

1. Kézi raklapmozgatók

Általában 1-2,5 tonnás teherbírású és kb 200 mm emelési magasságú egyszerű raklapmozgató, mely a hidraulikus kézi emelési rendszernek köszönhetően egyszerűen, a fogantyú segítségével mozgatható, vagy emelhető. Ugyanakkor használata sok esetben nem elégséges, nem minden esetben tudja ellátni a feladatait.

A legtöbb kiskereskedésben és élelmiszerboltban használják, általában azzal a funkcióval, hogy a raktárból raklapon kihozzák az árut és az alacsony polcokat kézzel feltöltsék.

Az átlagostól eltérő kivitelezésű kézi raklapmozgatók

Keskeny, extra keskeny, alacsony, hosszú és széles kivitelű kézi raklapmozgató béka

Teherbírásuk megegyezik az általános békáékkal, de kivitelük miatt lehetőség nyílik nem szokványos raklapok szállítására és emelésére.

BFB rögzítőfékes raklapemelő béka

Mini, azaz rövid kivitelű kézi raklapmozgató béka

Előnyei közé tartozik, hogy kisméretű raklappal könnyen fordul, ezért a legszűkebb helyeken is használható és teherbírása hasonló az átlagos békához. Viszont szemben egy normál kivitelű békával melynek villahossza 1150 mm (igazodva egy 1200 mm hosszú EUR raklaphoz) a rövid béka általánosságban 800 mm hosszú, a hosszú békák pedig 2000 mm vagy akár 2400 mm hosszúak is lehetnek. Ezen speciális hosszúságú békákat az egyedi, nem szabvány méretű raklapok mozgatásához gyártják. Kiválasztásakor érdemes megvizsgálni a mozgatni kívánt raklap hosszát. 

Rozsdamentes és tűzihorganyzott kivitelű raklapmozgató béka

A vegyi és élelmiszeriparban használható eszközöknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük. A békák sok esetben komoly korróziós hatásoknak állnak ellen.

Mérleges kézi raklapemelő béka

Emelési képességei megegyeznek egy általános békáéval, azonban a beépített digitális mérlegnek köszönhetően 0,1%-os pontossággal képes lemérni a szállított raklap  súlyát, mely sok esetben megkönnyíti a munkafolyamatokat.
tekercsemelő béka

Kézi hidraulikus tekercsemelő

Kiváló megoldás henger alakú rakomány szállítására és emelésére, mint pl. hordók, csomagolóanyagok.
elektromos li-ion raklapszállító béka

Elektromos és félelektromos raklapemelő béka

A Li-ion akkumulátorral felszerelt békák esetében az emelés és/vagy a meghajtás is elektromos, így maximalizálva a kényelmes munkavégzést. Átalánosságban 1,5t teherbírásúak. Cserélhető akkumulátoruknak köszönhetően állandó anyagmozgatást biztosítanak.
HW terepes emelő béka

Kézi terepes emelő

Kisebb terhek egyenetlen talajon való mozgatására alkalmas béka. Az állítható villa szélességnek köszönhetően a legkülönbözőbb raklapok szállítására alkalmas.

2. Ollós emelőasztalok

Emelési képességei megegyeznek egy általános békáéval, azonban a beépített digitális mérlegnek köszönhetően 0,1%-os pontossággal képes lemérni a szállított raklap  súlyát, mely sok esetben megkönnyíti a munkafolyamatokat.

3. Kézi magasemelők

1000-1500kg emelésére alkalmas emelőgép, amely akár 3 méteres magasságba is emeli a raklapokat. A függőleges mozgatást a lábpumpa, vagy a kormányrúd használatával érjük el. Gondozásmentes, egyszerű használat jellemzi.

A kézi hidraulikus magasemelő akkor igazán nagy segítség, ha csak ritkán kell a magasba emelnünk raklapokat. A rendszeres, napi szintű használat esetén azonban praktikusabb egy még szintén költséghatékony, de már félelektromos technológiájú magasemelő. Huzamosabb felhasználás esetén a hatékony munkavégzés érdekében egyértelműen szükséges egy gyalogkíséretű elektromos targonca.

Állítható villatávolságú magasemelő

Egyéb, nem csak EUR raklapok szállítására és emelésére alkalmas. A villatávolság könnyedén, manuálisan beállítható.

4. Elektromos raklapszállítók

1000-3000 kg közötti teherbírású raklapmozgatók, melyek elektromos mozgatásúak és emelésűek egyaránt. Az gyalogkíséretű raklapszállítók nagy előnye, hogy egy gombnyomásra hajtja végre a kívánt feladatokat és kezelőjüknek csupán a munkagép előtt kell sétálnia. A gyalogkíséretű raklapszállító célja a nagy súlyok szállítása, akár hosszabb távok megtételével. A kézi raklapmozgatókkal szemben nagy előnyük, hogy kényelmes velük a munkavégzés és emellett csupán az akkumulátor töltéséről kell gondoskodni.

Félelektromos és elektromos magasemelők és raklapszállítók

Funkciók és adottságok függvénye, milyen típusra lesz szükségünk: rengeteg gép közül választhatunk. Igyekszünk bemutatni az alaptípusokat, de a kombinációk és felszereltségek ebben a kategóriában végtelenek.

fél elektromos magasemelő

Félelektromos magasemelő

Ár-érték arányban megfelelő teljesítménnyel bír a kézi mozgatású és elektromos emelésű magasemelő, mely a kézi kivitelű magasemelőhöz hasonlóan 1-1,5t teherbírású és 3m emelési magasságú raktártechnikai eszköz.
Yale MS raklapszállító

Iniciál emelésű gyalogos magasemelő

Akár fél méteres magasságba is képes emelni és egyszerre 2 raklapnyi árut is szállít az iniciál emelésű önjáró raklapszállító.
ctd15 széles terpeszes targonca

Széles terpeszes magasemelő

Általánosságban a nem ellensúlyos emelőgépek a támasztó kerekeknek köszönhetően nem borulnak fel. A támasztó kerék a villa alatt helyezkedik el, amely - ha a raklapot hosszában vesszük fel - nem okoz gondot, de abban az esetben ha a raklapot keresztben szeretnénk felemelni vagy más, speciális, alul nem nyitott raklap mozgatására szeretnénk használni, a széles terpeszes magasemelő nyújthat megoldást. Teherbírásuk és emelési magasságuk általánosságban a normál magasemelővel megegyező.

Beállós elektromos raklapemelő

Az ergonómia és a biztonság kettőssége, hiszen a vezetőt már 3 oldalról védi a munkagépe, ugyanakkor teljes szabadsággal látja be munkaterületét. A beállós magasemelésű raklapszállítók között a Yale díjnyertes ergonomikus kialakítású MSS raklapemelője a legkeresettebb hazánkban, hiszen a gép kezelője számára több vezetési pozíció is felvehető.

Felálló platformos raklapszállító

A platformnak köszönhetően a raklapszállító kezelője dönthet arról, hogy felállva utazik, vagy a platformot felhajtva kíséri a raklapszállítót. Hosszabb távok megtétele esetén szokták választani a felállós üzemmódot, hogy a kezelő számára még kényelmesebb legyen az egész műszakos munkavégzés.

Nehézüzemű gyalogkíséretű raklapszállító

Feladata a nehéz terhek (2.5-3 tonna teherbírás) rövid és közepes távokon való elszállítása.

Kérdése van? Segítünk!