Kiemelt Technológia

Biztonságos árumozgatás a vegyiparban

Szerző: July 26, 2022 No Comments

Mivel a legtöbb iparcikk vegyi anyagokból épül fel, emiatt a vegyipar szinte minden iparterület kulcsfontosságú eleme. Számos alapvető gyártási szegmensből áll, mint mezőgazdasági és ipari vegyszerek, műanyagok, gyógyszerek, olajok és gázok. Európa a világ második legnagyobb vegyianyag-gyártója, a globális vegyipar összbevétele 2019-ben csaknem négy milliárd amerikai dollárt tett ki. A vegyipar raktárakra, azaz az anyagok tárolására és kezelésére támaszkodik. A veszélyes anyagok kezelésével kapcsolatos esetleges biztonsági aggályok miatt fontos, hogy a vegyianyag-raktárak hatékony berendezéseket és tárolási megoldásokat alkalmazzanak. Lássuk, milyen kihívásokkal néz szembe a vegyipar?

Anyagmozgatás robbanásveszélyes környezetben

A vegyiparban előfordulhatnak olyan esetek, amikor a munka során robbanásveszélyes gőzök, gázok és folyadékok, illetve magas porkoncentráció lehet jelen. A kezelt vegyszerek különféle hőmérsékletű gyújtáspontokkal rendelkezhetnek, például egyes anyagok öngyulladási pontja akár -50 Celsius-fok is lehet. Ebben az iparágban elengedhetetlen annak biztosítása, hogy a gyújtóforrásokat elzárják, és a robbanásveszélyes anyagok felhalmozódását időben észleljék.

Cégünk vállalja portfoliójában lévő legtöbb típusú targonca  ATEX, azaz robbanásbiztos átalakíttatását és üzemeltetését.

A közelmúltban átadtunk 3 db Yale 50VX targoncát, melyek az ATEX 3G Zóna 2-es kategória megfelelőség szerint átalakítottak, többek között az alábbi elemekkel:

  • antisztatikus gumik,
  • antisztaktikus üléshuzat,
  • antisztaktikus kormány,
  • burkolt lámpák,
  • burkolt ablaktörlők,
  • burkolt kártyaolvasó,
  • átalakított kabinfűtés és klíma,
  • burkolt generátor, turbo és kipufogó.


Tovább olvasok az ATEX átalakításról

Miretti Yale
robbanásbiztos targonca
Atex átalakítás
robbanásbiztos gázos targonca

Previous
Next

IMG_1311
IMG_1302
IMG_1300
IMG_1299

Previous
Next

A kritikus árumozgazgatás

A vegyipar az elképzelhető legnagyobb kihívást jelentő iparágak közé tartozik. A rugalmas, közepes ömlesztettáru tartályok (big bag zsákok) akár két méter magasak is lehetnek, tömegük pedig akár egy tonna is lehet. A zsákok függesztett mozgatása és a dinamikusan változó teher révén fontos a megfelelő teherbírású targonca kiválasztása. Másképp de ugyan úgy veszélyforrás lehet a gázpalackok szállítása is, amelyek mozgatása nagy körültekintést és óvatos mozgatást igényel.   A Yale megoldásai segíthetnek a biztonságos anyagmozgatásban: ebben az esetben egy hidraulika lengéscsillapító kiköszöbölheti a rakat szállítása során felmerülő úthibákat, illetve egy emelt kezelőfülke segítheti a könnyebb rálátást a rakomány egészére és a munkakörnyezetre.

A sok hátramenetet igénylő alkalmazásokban választható a forgatható vezetőülés vagy tolató kamera. Ez az ergonómiailag hatékony megoldás lehetővé teszi a vezető számára, hogy könnyedén megforduljon, kényelmesen hátramenetben maradhasson akár huzamosabb ideig, csökkentve a hát- és nyakfájdalmakat és biztosítsa a balesetmentes munkavégzést.

A korrózió megfékezése

Akár vegyi anyagokkal foglalkozó, akár magas páratartalmú munkaterületről beszélünk, indokolt a rozsdamentes bevonatú raktártechnikai eszközök beszerzése. A Pagát speciális eszközöket gyártó partnere, az ICEM általános és egyedi anyagmozgatási folyamatokat ellátó inox és tűzihorganyzott bevonatú kézi és felálló platformos alkalmazásokat kínál.


Tovább olvasok az ICEM gépeiről

ICEM

Yale MP20XV
Yale MR targonca
yale-vx-02

Previous
Next

A szűk terekben való közlekedés

A szűk terekben előfordulhat a targonca- és gyalogosforgalom sűrűsödése. Mivel a targoncakezelők és a gyalogosok személyi épsége a legfontosabb szempont, ezért a Yale számos olyan megoldást vezetett be, amelyek elősegíthetik a zökkenőmentes és biztonságos munkafolyamatokat.

A kompakt targoncákat és a nulla fordulási sugarú targoncákat kifejezetten magas emelésű alkalmazásokhoz fejlesztették ki, amelyek szűk helyeken nagyobb manőverezhetőséget tesznek lehetővé, egyúttal sokrétű tevékenységükről biztosítanak.

A számos hang- és fényjelzési lehetőségek is rendelkezésre állnak, hogy felhívják a gyalogosok és a kezelők figyelmét a veszélyhelyzetre. A gyalogos figyelmeztető világítás megvilágítja a targoncát, mielőtt közvetlenül a gyalogos számára látható lenne. A halogén lámpák pedig megvilágítják azt a területet, ahol a targonca dolgozik, javítva a láthatóságot és a kezelő figyelmét.

Egyéb figyelemfelkeltő megoldások közé tartoznak a fehér zajriasztások, a targoncák sebességkorlátozási és a tárgyérzékelő rendszerei.


Érdekli a Pagát vegyipari megoldásai? Lépjen velünk kapcsolatba!